Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Valuta: Fastholdelse af rente og politisk uro svækker lira

26/10 13:46

At den tyrkiske centralbank i sidste uge valgte at fastholde renten presser nu lira til en ny bund over for dollar. Fastholdelsen af renten på 10,25 pct. overraskede markedet, da der var ventet en renteforhøjelse til 12 pct.

Samtidig er der flere ting på den politiske scene, der går tyrkerne imod, og som handlerne holder øje med.

Det er blandt andet stridigheder om maritime rettigheder, som Tyrkiet og Grækenland ikke kan blive enige om, konflikten i Nagorno-Karabakh, hvor en eskalerende konflikt kan komme til at involvere Tyrkiet, en igangværende verbal konflikt med Frankrig, og test af et russisk luftforsvarssystem, der har sat Pentagon og USA på den anden ende.

- De stadig stigende spændinger er en ny kilde, der svækker lira. Andre elementer er spørgsmålet omkring den økonomiske politik, siger en lokal valutahandler til Reuters.

I weekenden optrappede Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan, sine udfald mod den franske præsident verbalt. Erdogan sagde søndag, at Macron er "faret vild". Dagen før udtalte den tyrkiske præsident, at "Macron bør mentalundersøges".

Og fredag kunne Erdogan bekræfte, at landet havde testet et russisk luftforsvarssystem, hvilket amerikanerne mener strider mod Natos pagt og kunne udløse sanktioner.

Lørdag svarede den tyrkiske præsident ifølge Reuters:

- I ved ikke, hvem I danser med. Uanset hvilke sanktioner, så kom med dem. Gør det.

Mandag har lira ramt en ny bund og er svækket til 8,0752 lira per dollar fra 7,9654 lira fredag eftermiddag.

I de store valutakryds koster euro koster mandag 1,1812 dollar mod 1,1830 dollar fredag eftermiddag, mens dollar ligger i 104,93 yen mod 104,85 yen fredag.

/ritzau/FINANS